Over Eventing

De Dutch Open Eventing Masters behoort tot de absolute top van eventing wereldwijd.
De naam van het evenement doet al vermoeden dat het hier om paardensport van het allerhoogste niveau gaat. Tijdens de Dutch Open Eventing Masters doen de deelnemers gedurende vier dagen mee aan alle verschillende wedstrijdonderdelen en disciplines. Iedere dag wordt er gestreden in een andere discipline. Wij organiseren voor 2019 een CCI3*S en een CCI4*S.

 

Zo worden de paarden en hun ruiters tijdens het onderdeel dressuur door een deskundige jury beoordeeld op gehoorzaamheid, discipline, correctheid en elegantie. Tijdens de Cross Country worden hele andere talenten aangeboord. Hier gaat het om kracht, fitheid en uithoudingsvermogen om het circa 4 kilometer lange parcours zo dicht mogelijk bij de optimale tijd af te leggen. Een parcours dat vol ligt met natuurlijke en kunstmatige hindernissen die het uiterste van paard en ruiter vragen.
Op de laatste dag staat het onderdeel Springen op het programma. De juiste combinatie van elegantie, snelheid en op en top concentratie zijn hierbij de sleutel tot succes.

 

Voordat een paard wordt toegelaten tot de wedstrijd is er een veterinaire keuring (First Inspection) van een gespecialiseerd dierenarts. Na het onderdeel Cross Country volgt een tweede inspectie (Final Inspection). Met deze laatste veterinaire keuring wordt nogmaals gekeken of het paard in goede gezondheid is om in het laatste onderdeel van de wedstrijd te kunnen starten.

 

Internationale wedstrijden worden gerangschikt door middel van het aantal toegewezen sterren. Hoe moeilijker de verschillende onderdelen, hoe meer sterren een event krijgt toegewezen. Wij organiseren voor 2019 een CCI4*S. 

 


 

1. Dressuur
Het eerste onderdeel van Eventing is dressuur. Paard en ruiter rijden een verplichte vooraf aangegeven dressuurproef. Deze proef is voor alle ruiters in de 4* hetzelfde. De verschillende onderdelen van de proef worden door twee juryleden beoordeeld. Ieder jurylid zit op een andere plek langs de piste waarin de oefening wordt bekeken. Op deze manier kan de jury ieder detail van de oefening goed beoordelen.

 

Beoordeling
Iedere handeling tijdens een dressuurproef kan maximaal 10 punten opleveren. Maar als bepaalde handelingen niet juist wordt uitgevoerd, volgen er strafpunten. Aan het einde van de dressuurproef geeft de jury haar gemiddelde score van pluspunten in percentages. Daarnaast geeft de jury strafpunten voor onderdelen die niet goed gaan.  Deze strafpunten worden meegenomen naar het volgende onderdeel van eventing, de Cross Country.
De ‘bodem’ waarop de dressuur wordt uitgevoerd is 20 bij 60 meter. Een oefening duurt zo’n 7,5 minuut.

 

Het onderdeel Dressuur staat zowel op donderdag als op vrijdag op het programma.

 
2. Cross Country
De Cross Country is verreweg het zwaarste en meest spectaculaire onderdeel van eventing. Op het circa 4 kilometer lange parcours komen de deelnemers zo’n 30-35 hindernissen tegen. Het is een ware race tegen de klok. Iedere seconde dat een ruiter en paard later finishen dan de vooraf gestelde tijdslimiet levert 0,4 strafpunt op. Een ruiter moet binnen de gestelde tijd finishen, als hij/zij buiten de tijd finisht dan is elke seconde 0,4 strafpunten.
Eventuele strafpunten uit de Cross Country worden opgeteld bij de strafpunten van de dressuur en meegenomen naar het laatste onderdeel van eventing, Springen.

 


 

3. Springen
Na de fysieke inspanning van de Cross Country vraagt het laatste onderdeel, het springen, opperste concentratie en fitheid van paard en ruiter. Veel wedstrijden worden tijdens dit laatste onderdeel gewonnen of verloren. De druk is enorm groot op de laatste dag van eventing en dat speelt zeker mee bij paard en ruiter. Het parcours moet binnen een tijdslimiet worden afgelegd. Tel hierbij op dat er 4 strafpunten worden gegeven als een of meerdere balken van de hindernis worden afgestoten of wanneer de combinatie een weigering op een hindernis heeft. Het is duidelijk dat het spannend blijft tot de laatste sprong van de laatste rijder.
De hindernissen hebben een maximale hoogte van 1.30 meter en een breedte van 2.30 meter.